HVIDHAJ

Verdens største kødædende haj

Hvor lang bliver den? Op til seks meter og 80 centimeter, men normalt ikke længere end fire til fem meter.

Hvor lever den? Mange steder i verdenshavene, blandt andet ud for Nordamerika, Sydafrika og Australien.

Hvor længe lever den? Op til 70 år.

Tænder som savklinger

Den store hvidhaj er verdens største kødædende haj. Den kan veje over to tons! Hvidhajens mund er proppet med store, savtakkede tænder, der er så skarpe, at hajen kan skære en søløve midtover med ét bid. Hajen har flere rækker af tænder, og efterhånden som de forreste tænder bliver slidt ned, kommer der nye bagfra. På den måde kan en haj få flere tusind tænder i løbet af livet.

Dens yndlingsmad er søløver, sæler, søelefanter og delfiner, men den kan også jage andre hajer og havskildpadder. Den enorme haj kan svømme op til 70 kilometer i timen.

Er hvidhajen en menneskeæder?

Nej! Det sker meget sjældent, at den angriber mennesker. Og når den angriber et menneske, nøjes den ofte med at tygge lidt på det for at smage og spytter det så ud igen. Hvidhajer kan nemlig ikke lide menneskekød. Det er især surfere, der er blevet tygget på af hvidhajer. 

 

Har eksisteret i omkring 300 millioner år

Der har levet hajer på Jorden i omkring 300 millioner år, og de har haft lang tid til at udvikle nogle fantastiske supersanser, som den bruger i jagten på byttedyr. Hvidhajen har en god lugtesans, og kort tid efter at en stor hvidhaj har dræbt et byttedyr, kan det vrimle med andre hvidhajer, som kan lugte blodet, men heldigvis kan de ofte godt deles om måltidet. I modsætning til mange andre hajer lægger hvidhajen ikke æg. Hunnen beholder æggene inden i sig, og de er mere end et år om at udvikle sig. Når ungerne fødes, er de 120 til 150 centimeter lange.

Trusler

Siden 1970’erne er der blevet færre og færre store hvidhajer, og den regnes nu for sårbar. Hvidhajen er blandt andet blevet fisket for sine tænders og finners skyld.