JAGUAR

Sydamerikas farligste rovdyr

Hvad vejer den? 60 til 158 kilo.

Hvor lever den? I Sydamerika og Mellemamerika, både i skoven og på savannen.

Hvor længe lever den? Op til 24 år.

Den elsker vand

Jaguaren er det største og farligste rovdyr i Sydamerika. Den minder om leoparden i Afrika og Asien, men er meget mere muskuløs og meget stærkere end leoparden. Jaguaren kan nedlægge et byttedyr, der vejer fem gange så meget som den selv. Den jager alle større dyr i Sydamerikas jungle såsom tapir, hjort, flodsvin og navlesvin.

Den store plettede kat foretrækker at leve tæt på vand. I modsætning til løven, der hader at blive våd, jager jaguaren tit i vandet. Den kan både tage alligatorer, anakondaer og sumpskildpadder. Man har også set en jaguar fiske ved at bruge halen som fiskeline. Med halespidsen lokker den fiskene til overfladen og dasker dem så ud af vandet med forpoten som en bjørn. Jaguaren har et utrolig kraftigt bid og kan bide hul på et skildpaddeskjold og en alligators panser.

Junglens spøgelse

Jaguaren er sky og hemmelighedsfuld, og man ser den næsten aldrig. Til hverdag lever jaguaren alene. Kun i parringstiden tilbringer hannen og hunnen et par dage sammen. Hunnen får én til fire killinger, som bliver sammen med hende, til de er omkring halvandet år gamle. Derefter har de lært at jage selv.

Kan en panter være en jaguar?

Ja. Ligesom leoparden kan jaguaren også være sort, og så kalder man den for en panter. Sorte jaguarer og plettede jaguarer kan sagtens parre sig med hinanden, og de kan få både plettede og sorte killinger i samme kuld.

Trusler

Jaguaren er tit blevet jaget, fordi den tager kvæg og andre husdyr. Derfor er den blevet sjælden eller helt udryddet i mange områder. Men populationen af jaguarer er kun næste truet i dag.