LØVE

Den dovne konge

Hvad vejer den? Hunnen vejer op til 180 kilo, hannen op til 272 kilo.

Hvor lever den? Afrikas savanner og halvørkener samt et enkelt lille område i Indien.

Hvor mange unger får den? To til seks killinger per kuld.

Hvem er størst?

Det siges tit, at tigeren er større end løven, men det er i virkeligheden kun den sibiriske tiger, der overgår løven. Løven er større end alle andre tigerracer. Rekorden for en hanløve er 272 kilo – det er over tre gange mere end en normal voksen mand.

Løven er det mest dovne dyr på Afrikas savanne. Den ligger og driver den af i mere end 20 timer i døgnet. Når den vågner op til dåd, er den til gengæld det farligste rovdyr på savannen. Løver, der jager i flok, kan nedlægge byttedyr, som vejer lige så meget som en bil, for eksempel bøfler, giraffer og endda unger af næsehorn og flodheste. Hannerne kan udmærket jage selv, men de lader tit hunnerne om at skaffe maden. Når hunnerne så har nedlagt et bytte, kan hannerne finde på at jage dem væk og selv tage for sig af retterne.

Det kraftigste bid

Løven er det rovdyr i verden, der har det kraftigste bid. Dens kindtænder er ikke flade som vores, men skarpe som en havesaks. Når den æder, tygger den ikke maden men sluger store lunser kød ad gangen. I ét måltid kan en stor løve proppe sig med 50 kilo – det svarer nogenlunde til 250 bøffer nede fra slagteren.

Trusler

Løven er blevet udryddet af mennesket mange steder i Afrika. Kun få steder overlever den i dag uden for nationalparker og reservater, og den er stadig i kraftig tilbagegang.