NÆSEHORN

En pansret kæmpe

Hvad vejer det? Hunnen vejer op til 2.000 kilo, hannen op til 3.600 kilo.

Hvad vejer ungen ved fødslen? Op til 65 kilo.

Hvor længe lever det? Op til 50 år.

Dyrerigets udgave af en kampvogn

Næsehornet er dyrerigets udgave af en kampvogn. Kæmpen er beskyttet af et tykt panser og har farlige våben i form af lange horn. Rekorden for et horn er 166 centimeter. Hornene kan spidde en fjende, såsom en løve eller en tiger, ihjel. De tunge dyr er overraskende hurtige. De mindre næsehorn kan løbe 50 kilometer i timen, meget hurtigere end en elefant.

Næsehorn er ret nærsynede. Hvis du står stille, kan de ikke se dig på 20 meters afstand. Til gengæld har de en rigtig god lugtesans, og hvis vindretningen er rigtig, kan de lugte dig på en kilometers afstand. Når der er fare på færde, kan to næsehorn stille sig op med numserne mod hinanden, så de har våben pegende i hver sin retning. På denne måde undgår de bagholdsangreb. Der findes fem slags næsehorn, to i Afrika og tre i Asien. Det største af dem alle er det hvide næsehorn, der lever på Afrikas savanne. Det kan veje over tre tons, lige så meget som en mindre elefant. Det hvide næsehorn bruger 12 timer om dagen på at spise græs og kan æde over 50 kilo hver dag.

 

Adoptivmor

Når en hvid næsehornsunge får en lillebror eller lillesøster, bliver den tvunget af moren til at flytte hjemmefra. Det sker typisk, når ungen er fire år gammel. I stedet leder ungen efter en stedmor. En hun, der ikke selv har unge, kan nemlig godt finde på at adoptere en udstødt unge. Så kan de holde hinanden med selskab. Hvis ikke ungen finder en reservemor, kan den slå sig sammen med andre unger.

Trusler

Næsehornene er blevet jaget for deres horn. Man bruger hornene til at lave skæfter til knive og naturmedicin med. Mange steder er næsehornene blevet næsten eller helt udryddet.