Opskrift på strandkrabbe-bisque

Hvorend du finder høfter, broer eller kajer langs danske kyster, er det nemt at fange strandkrabber med en snor og en klemme. Strandkrabberne vandrer ud på dybt vand om vinteren, så fisk i stedet efter dem i de varmere måneder, typisk fra april-oktober. Der er ikke meget kød på dem, omend en smule på de største, men de er rigtig gode at koge suppe på, og det er den gode smag af skaldyr, vi bruger i denne bisque. Strandkrabben er i øvrigt blevet dominerende i de danske have, så man kan med god samvittighed komme nogle stykker i gryden.

Når krabberne er fanget, er det en fordel transportere dem hjem i frisk havvand, der ikke er taget lige i brændingen. Så får du mindre sand i din bisque. Skift i øvrigt gerne vandet i krabbernes spand, mens du fisker efter flere, så de levende krabber undgår at lide under for høje vandtemperaturer.

Ingredienser (6 personer forret)

1 kg strandkrabber

½ flaske tør æblecider

1 stk stort æble

1 gulerod

1 pastinak/persillerod

1 løg

1 hoved hvidløg

3 fed hvidløg

10 g ingefær

1 knivspids paprika

12 peberkorn

1 spsk tomatpuré

Krydderurtestilke - en eller flere slags: timian, persille, basilikum, kørvel, dild

Fremgangsmåde

Læg en strandkrabbe på spækbrættet, skær den hurtigt igennem på midten med en tung kniv. Fortsæt med resten af krabberne og læg dem op i en mellemstor gryde.

Skær æblet og alle grøntsagerne i mindre stykker. Sautér krabberne nogle minutter i olie, tilsæt grøntsagerne og lad dem tage lidt farve. Kom tomatpuré, æble, krydderurtestilke og krydderier ved. Sautér lidt videre. Kom cider ved og vand til det dækker. Bring i kog, og skum af efter behov. Kog i 45 minutter. Sigt bisquen, gerne i en spidssigte med pænt store huller, hvor du kan mase lidt af krabbegumset gennem hullerne. Kog ind til passende intensitet og konsistens.

Du har nu flere muligheder. Fem af dem kommer her. 1: Kog bisquen igennem med tomater og hvidløg. Smag til med salt, peber, citronsaft og evt. sukker. Server med aioli. 2: Kog bisquen igennem med piskefløde. Smag til med salt, peber og citron eller æblecidereddike (kan erstattes med æblecider eller en blanding af æblemost og æbleeddike). 3: Kog bisquen igennem med citrongræs, chili, limeblade og mere ingefær. Smag til med limesaft, rørsukker og frisk koriander. 4: Som 3 men tilføj kokosmælk før tilsmagningen. 5: Du kan også bruge bisquen i risotto og som basis for flødesauce til hvid dampet fisk.

Velbekomme!