REGNSKOV

Tropiske regnskove er skove med meget høje temperaturer og høj fugtighed, som gør, at det tit regner inde i skoven. Det er derfor, man kalder dem regnskove. Skovene ligger omkring ækvator, som er linjen midt imellem nord- og sydpolerne.

Der findes regnskove i Sydamerika, Afrika, Asien og Australien. Den største regnskov er i Amazonas, som ligger i otte forskellige lande, blandt andet i Brasilien, Ecuador, Peru og Venezuela. Amazonas fylder et areal på 6,7 millioner kvadratkilometer. Det er 155 gange større end Danmark.

I regnskovene bor der ufattelig mange dyr som for eksempel bjerggorillaer, jaguarer og orangutanger. Men det er også her, vi finder mange af de planter og urter, som vi bruger til at lave medicin med. Derfor kalder vi også regnskovene for naturens apotek.

Engang dækkede regnskovene mere end 14 procent af verdens overflade. I dag dækker de kun omkring seks procent.

HVORFOR FORSVINDER REGNSKOVENE?

Hvert minut fælder vi mennesker regnskov, der svarer til 30 fodboldbaner. Når vi fælder træer, skader vi også klimaet. Når træerne fældes, udleder vi nemlig en masse CO2 fra motorsave og bulldozere, men også CO2, som har været lagret inde i træerne.

Regnskoven bliver fældet for at gøre plads til andre ting. Det kan for eksempel være græsområder til kvæg, sojaplantager eller palmeolietræer. Soja bliver brugt i mad til for eksempel grise, køer og kyllinger, og palmeolie er en ingrediens, du kan finde i mange produkter som shampoo eller frysepizza.

HVAD SKER DER, NÅR REGNSKOVENE FORSVINDER?

Regnskoven giver, ligesom alle andre planter, ilt til os mennesker. Ilt er den luft, som vi skal bruge for at kunne leve. Når vi trækker luft ned i lungerne og ånder ud igen, opstår der CO2, som er en luftart. Faktisk trækker træerne også vejret. De bruger den CO2, som vi udånder, og laver den om til ny ilt, som vi kan bruge. Det er det, vi kalder for ‘fotosyntese’. Jo mere skov, der bliver fældet, desto mindre ilt får vi altså fra skovene. Desuden er skoven hjem for dyr og planter, og hvis vi fjerner skoven, fjerner vi også deres hjem.

Alle dele af naturen hænger sammen, og det betyder, at hvis man tager én del ud af naturen (for eksempel et stykke regnskov), så kan det få store konsekvenser for resten af naturen. Andre ting, der kan ske, når regnskoven forsvinder, er:

  • jord-erosion – det øger risikoen for oversvømmelser og jordskred
  • tørke
  • tab af biodiversitet, da de arter, som er afhængige af regnskoven, vil forsvinde
  • klimaforandringer – tab af regnskov kan forværre klimaforandringerne, da der vil være færre træer til at absorbere CO2 fra luften.

HVAD KAN DU GØRE?

Hvis du vil gøre noget godt for regnskoven, skal du være oppe på dupperne, når du køber produkter. Køber du for eksempel noget, der er lavet af træ, så kig efter FSC-mærket. Hvis produktet har dette mærke, betyder det, at træet kommer fra en bæredygtig skov.

Desværre er det næsten umuligt at se, om palmeolien stammer fra et område, hvor regnskoven er blevet fældet. Men det er en god ide at spørge, der hvor du handler.

Også når det kommer til regnskoven, betyder det noget, hvad vi putter på tallerkenen. Mange af de dyr, vi spiser, lever af soja, som er dyrket på bekostning af regnskoven. Derfor kan vi gøre en forskel for regnskoven, hvis vi spiser mindre kød.

Tal også med dine forældre om regnskoven. Sammen kan I måske finde på flere måder, hvorpå I kan gøre noget for at beskytte den.